Alcohol és una paraula àrab, la delata el seu
començament. El seu significat és: el tot. Alguns s’ho van agafar al peu de la
lletra i van decidir donar-li una posició privilegiada en les seves vides. Amb
l’evolució dels temps, altres van decidir gaudir-ne barrejant-lo amb espècies,
fruites i begudes. El que amb els anys hem acabat anomenant còctels.
Aquesta setmana, del 17 al 21, es celebra la primera
edició de Barcelona Cocktail Tour, amb l’intenció que aquests combinats arribin
a més gent. Ho estan aconseguint. Per cinc euros pot gaudir d’un còctel fet
pels millors barmans a alguna de les terrasses privilegiades de la ciutat. A
hotels com el Majèstic, el Vela o el Mandarín.
A part de tastar el bo i millor d’aquest món,
aquest festival també permet conèixer els secrets dels combinats o begudes. El
que s’anomenen Masterclass. Avui Javier Reynoso en feia una al Bobby Gin de
Gràcia sobre Tanqueray.
Unes vint persones hem pogut gaudir, en un
local espectacular, d’uns gintonics totalment diferents als que els mortals
estem acostumats a tastar. Ajudat pel Power Point (com no) Reynoso ha començat parlant
de la historia de l’alcohol, i de la ginebra en concret, on el Dr Sylvain hi té
un nom destacat. També la Gin Craze que va patir Anglaterra amb la conseqüent
aprovació per part del Parlament de la Llei de la Ginebra de 1751. Mai hagués dit
que una beguda podria arribar a donar nom a una norma. Abandonem l’idea que és
una beguda dels anglesos. Neix prop de Rotterdam, i sí que és veritat que els
holandesos, molt amics dels britànics l’exporten a les illes gràcies a Guillem
d’Orange. Reynoso també ens parla de la llei seca (i de Frank Sinatra i els seus amics) i com no, dels orígens de
Tanqueray.
La conclusió és que l’home és un bebedor per
naturalesa, això ho constatem cada cap de setmana, però conèixer unes quantes
anècdotes del passat i flairar algún dels brebatges que es bevien abans és, si
més no, curiós.
El local és mig fosc i tothom escolta, i tot
seguit passem a la pràctica. El més interessant. Descobrim d’on surt la ginebra
i les mil maneres de fer-ne. Pot tenir fruits cítrics, plantes, o fins i tot
pot contenir escorça d’un arbre. Tastem i flairem totes les especies. I finalment
la ginebra, un Tanqueray Ten. Tastem els Teatònics. Un nom graciós per una
barreja entre tè, ginebra I tònica. Més anglès encara si es pot. El resultat és
excel·lent, com també el gintònic afruitat que el mateix Reynoso ens fa. Tot
seguit un còctel que és el millor de la tarda. En definitiva, una explosió de
sabors mai coneguts en una copa.
I finalment, per acabar, toca fer-se el propi
gintònic. Provo el teatònic amb espècies, per allò que no sabia ni que existia
la barreja entre tè i ginebra. No em surt com el de Reynoso però deu n’hi do.
No s’assembla a cap dels que havia provat abans. Fort. Intens. Fins i tot dur.
Local de luxe. Professor de luxe. Classe de
luxe. Companyia palamosina de luxe. I ginebra de luxe. Tot un luxe prendre’s el
teu propi gintònic, i acabar com sempre. Amb mal de cap. Un luxe.
Realment un luxe! Em quedo amb el concepte Teatonic, amb ganes de seguir explorant el mundillu del còctel, amb la pena de no poder anar segons on amb segons quina butxaca, amb la semblança entre la London craze i la Planassa, però sobretot sobretot, amb la paraula "palamosina" (serà el més controvertit de l'article hahaha)!
ResponElimina