diumenge, 10 de maig del 2020

La Setmana de l'Arquitectura: 10 dies per reflexionar sobre on i com vivim


La nova normalitat passa per resistir. Això han fet els organitzadors de la Setmana de l’Arquitectura, no han cancel·lat els actes sinó que els han transformat. Seran un seguit d’actes, conferències, documentals i un seguit d’activitats fetes de forma virtual per a tots els públics. A més, coincidint amb la Setmana de l’Arquitectura, el 48H Open House ha creat un mapa interactiu de tots els edificis que han obert les seves portes en els últims 10 anys. També l’Ajuntament de Barcelona proposa visitar virtualment les cases del concurs de cobertes verdes. I és que son moltes les opcions virtuals que ens dona l’Arquitectura durant aquest confinament.

A les ja clàssiques exposicions i conferències, que aquest cop seran a distància, diverses institucions s’han afegit a aquesta setmana de l’Arquitectura que va tenir el seu tret de sortida el passat dijous 7 i durarà fins el 17 de Maig. L’Escola d’Arquitectura de La Salle de Barcelona per exemple, ha convidat als seus alumnes a penjar fotografies desde les finestres de casa seva i a reflexionar sobre els nostres espais vitals, en temps de confinament. Una iniciativa on el públic està convidat a participar aportant les seves instantànies.

Seguint aquesta línia, l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya, compartirà durant aquesta setmana vídeos, articles o 3D per repensar els nostres habitatges en temps de confinament. En aquest mapa a més, hi tenim un itinerari dels treballs que han fet arreu de la ciutat de Barcelona. 

I es que no només els habitatges són importants quan hem d'estar tancats a casa, també els hospitals. Durant aquesta setmana, l'organització ha plantejat per aquest dilluns una xerrada sobre l'arquitectura de cura, centrada en la distribució, ventilació i higiene d'hospitals construits en el segle XX, on el de Sant Pau de Domenech i Muntaner va ser pioner en la materia. 


Arquitectura pels més petits

I com no, en dies de confinament, l’arquitectura ha d’aprofitar que és més present que mai en la vida dels més menuts per acostar-s’hi de forma pedagògica. Això és el que han pensat des del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, on plantegen una sèrie de tallers destinats a nens que cursin des de Primària fins a l’ESO. I en aquesta línia, també va el Pavelló Mies Van der Rohe. L’edifici emblemàtic i referència dins l’arquitectura barcelolina i mundial, convida als més petits a dibuixar l’edifici a través de les seves xarxes socials i a compartir-lo amb el hashtag #MiesBCNDrawing (teniu temps fins al 16!).

La Fundació Mies van der Rohe no es queda aquí. Juntament amb Laboh, una agència de comunicació, organitzen unes xerrades on es reflexionarà sobre la relació de l’arquitectura amb els mitjans de comunicació. Un conjunt de conferències i tallers (virtuals) amb diversos periodistes com a convidats.


L'Arquitectura a la pantalla

Si sou amants de l’arquitectura però us avorreixen les xerrades, podeu tirar pels documentals. La fundació Arquia, ofereix, més enllà de les xerrades habituals d'aquesta Setmana de l'Arquitectura, dos documentals dedicats a Enric Miralles, un dels arquitectes més brillants del segle XX i autor de la reforma del Mercat de Santa Caterina o el Parlament d’Escòcia. El primer documental és Miralles Tagliabue, estado de las obres 2002, dirigit per Bigas Luna. El segon, Enric Miralles, aprendizaje del arquitecto, de l’any 2000.

Una setmana, de 10 dies, pels amants de l’arquitectura on podran discutir, aprendre i reflexionar sobre les construccions del segle XX i les d’avui en dia, una època on gràcies, o per culpa d’aquest confinament, les construccions, edificis i habitatges s'han convertit un element important a l’hora de sobre portar aquest tancament, on quatre parets han esdevingut l’escenari de la vida, de pel·lícula, que vivim aquestes últimes setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada