dijous, 9 d’abril del 2020

Quan el poble és art

El confinament ha obligat a tots els sectors a repensar-se. I en aquest sentit, el món de la cultura ha estat un dels primers a fer una passa endavant i ho ha fet aprofitant les xarxes socials. A falta del cara a cara amb l’espectador, Instagram, Twitter, Facebook son ara els escenaris on es reivindiquen centenars d’artistes. La imaginació al poder. Concerts en directe, conferències, o converses amb els seguidors, en serien un bon exemple. Una de les iniciatives que m’ha agradat més durant aquest confinament prové del món de l’art. És el Tussen Kunsten & Quarantaine, traduït de l’holandès, Entre l’art i la quarantena.

Una idea que es va anar fent gran

Aquesta iniciativa, creada la primera setmana de confinament a Holanda, consistia en recrear quadres amb 3 objectes que tinguessis a casa. Va començar de forma modesta. Però el moviment va començar a agafar volada quan s’hi va afegir el Rijksmuseum d’Amsterdam, que va recolzar la iniciativa, així com també a oferir obres en la qual inspirar-se.


A partir d’aquí els holandesos es varen llençar a reproduir els quadres més famosos del seu museu nacional i d’aquí a viralitzar-se. El fenomen es va fer global a través del hashtag #tussenkunstenquarantaine fins a convertir-se en una iniciativa que està triomfant a nivell planetari. Ja són  prop de 21.000 posts amb reproduccions enginyoses fetes des de diferents punts del planeta, a les que hem d'afegir iniciatives paralel·les com #ArtAtHomeChallenge i, aquí a casa nostra, #RepteArtaCasa. També destacar el que fa David Bocker que “envia a casa” a totes les persones que apareixen en quadres famosos. Així podem veure “La Gioconda”, sense la Mona Lisa o “Figura en una finestra” de Salvador Dalí, sense la noia que mira l’horitzó a través de la finestra.




Des de Van Eyck a Mondrian passant per Van Gogh, Picasso, Dalí, Botticeli, Leonardo o Botero. Tots ells i molts més han estat inspiració i entreteniment de milers de persones que han perdut (o invertit) una estona a reproduir algun dels quadres més importants de la historia de l’art. Una iniciativa que ha acostat l’art a les nostres llars i l’ha projectat a través de les xarxes socials. Si ha servit per entretenir-nos, benvingut. Si serveix perquè quan tot això acabi valorem més l’art i acudim als museus, haurà valgut la pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada