dissabte, 11 d’abril del 2020

Unorthodox: l'ovella llesta que marxa del ramat


Hi ha series que impacten durant temps, sèries que passen sense pena ni glòria, i sèries que creen infinitat de sensacions. Unorthodox és del tercer grup. Amb només 4 capítols hom pot indignar-se, alegrar-se, aprendre, sorprendre’s i posar-se a la pell d’un bàndol i entendre també l’altra bàndol. I es que quan la religió entra en joc, les sensacions solen estar a flor de pell i Unorthodox n’és un bon exemple.

La sèrie transcorre al voltant de la vida d’una jove jueva entre Nova York i Berlín. El més normal seria que penséssim que vol fugir d’Alemanya als Estats Units i que estem als anys 30, però no. No, estem al segle XXI i ella fuig de Williamsburgh, un barri de Brooklyn amb destí a Berlin. Per tant, podem pensar que és el món al revés, però no, és una historia basada en fets reals.

Unorthodox, ens parla de la vida de Deborah Feldman, interpretada per Shira Haas, actriu israeliana, sublim de només 24 anys, que interpreta el personatge. El seu hàbitat “natural” és una comunitat ultraortodoxa de Nova York, tan arrelada a les tradicions mil·lenàries del Judaisme com ancorada en el passat. Esty, així es diu la protagonista, està destinada a complir el rol pel que va néixer, o sigui, casar-se amb un home de la mateixa comunitat, treballar per ell, satisfer-lo, obeir-lo i procrear. Aquest és el seu món. Aquesta és la seva normalitat. Una normalitat basada en el paternalisme, la submissió, la desigualtat, els tabús i la sexualitat mal entesa, regulada i reprimida. Però l’Esty no és “normal” i fugirà cap a Berlin on hi té la seva mare, que en el seu moment també va escapar d’aquest ambient.



A la capital alemanya viurà una altra normalitat. La nostra. La de gent de tots els orígens relacionant-se els uns amb els altres. Alemanys, i no alemanys, exiliats, heterosexuals però també homosexuals. Allà Esty descobrirà un món nou, un món que no la jutja ni per ser jueva, ni per ser dona. La jutjaran pels seus fets. L’impacte emocional serà enorme i, fins i tot, es planteja si ha fet bé en canviar de ciutat i de vida. Els canvis sempre ens fan por. I si provens d’un lloc on t’ho han prohibit tot, encara més. A Berlin Esty està indefensa. Per ella fer un cafè amb gent és nou, anar a una discoteca és nou, estudiar és nou, fer música és nou, Google és nou. Una vida del tot nova. Com per no espantar-se.

Unorthodox retrata dos mons sense mullar-se. Simplement, veiem com es viu a una comunitat i com es viu a l’altra. I és especialment interessant veure com viuen, es relacionen i fan els seus rituals els ultraortodoxos jueus. Difícil no enfadar-se amb ells en alguns moments de la sèrie però a la vegada fàcil d’entendre els seus comportaments si entens que sempre han viscut així. Per ells, una persona com Esty, que vol sortir d’aquests cànons establerts és un problema i per tant, no saben com reaccionar. És, altre cop, quelcom nou. I recordem, que tot el que és nou i canvia les nostres vides, ens espanta. I si ets ultraortodox, encara més.

A una meravellosa història s’hi suma una brillant interpretació. La de Shira Haas, que sap transmetre el que li passa pel cap al seu personatge a cada etapa de la seva vida. Té una expressió per a cada situació. Hom veu el neguit que passa el dia del seu casament, quan li rapen el cabell, les ganes que té d’agradar al seu marit i a la sogra, les seves dificultats en les relacions sexuals, els seus traumes, la seva il·lusió a l’arribar a Berlin, les seves pors un cop a la capital alemanya. 

En definitiva, una actuació excel·lent que posa el colofó a una sèrie de quatre capítols, interpretada en Yiddish per cert, que hauria de ser obligada en qualsevol escola del món per entendre que no tots funcionem com ens diuen que hem de funcionar. No som ovelles que correm totes dins un ramat. Alguna de tant en tant s’escapa i no compleix amb el que s’esperava d’ella. Esty és l’ovella que s’escapa, però no és la negra, sinó la llesta. 


Per què l'hauria de mirar? Per conèixer el dia a dia de la comunitat ultraortodoxa jueva i per entendre que no tothom vius com tu. També per veure que tots volen viure tal com està escrit que han de viure. 

Quants capítols té? 4 capítols on la sèrie va fent flashbacks entre la vida de l'Esty a Nova York i la seva nova vida a Berlin. 

T'agradarà si...: Si estàs disposat a veure drama. També si has vist Shtisel o t'interessa el món dels jueus, o simplement ets una persona curiosa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada