divendres, 6 de novembre del 2020

Josep Bartolí: el català que va ser amant de Frida Kahlo

Sovint hi ha vides que no tenen cap història i en canvi vides que tenen moltes històries al darrera però queden en l'anonimat. La sort, és quan algú les rescata de l'oblit. És el cas de la vida de Josep Bartolí, una vida intensa de la que no sabíem res...fins ara. Una guerra, uns dibuixos, un llarg viatge de la mà de Josep Tarradellas, Frida Khalo i l’amor. Una combinació que ha estat rescatada de l’oblit gràcies a Josep, un film dirigit per l'il·lustrador Aurel, i que ha estat seleccionat pel Festival de Cannes i per l’Academia de Cinema Europeu com una de les quatre millors obres d’animació del 2020. 


Josep Bartolí, una vida de pel·lícula

"Josep" parla de Josep Bartolí, nascut a Barcelona el 1910, va treballar com a dibuixant en diversos diaris durant l’època de la República. Allistat al bàndol perdedor durant la Guerra Civil espanyola, va haver de fugir del país cap a França. Com ell, 500.000 repúblicans varen ser tancats en camps de refugiats. I maltractats. I humiliats. I varen saber el que era passar gana. Però no varen perdre les ganes de viure. Tot el que succeïa al camp, Bartolí ho plasmava en paper i dibuixava el seu dia a dia allà tancat. Uns dibuixos que va poder conservar un cop va haver fugit del camp al sud de França. Amb el país gal sota control nazi, Bartolí va ser traslladat al camp d’extermini de Dachau, però va saltar del vagó abans d’arribar-hi així que va escapar d’una mort gairebé segura. Amb l’ajut de Josep Tarradellas, va agafar un vaixell que va sortir de França amb destí a Mèxic.


El català que va enamorar a Frida Kahlo

Va ser al país azteca on Josep Bartolí va fer amistat amb Diego Rivera, i a través d’ell, amb Frida Kahlo. I el que primer era amistat va passar a ser amor. Entre 1946 i 1949 van tenir una relació amorosa que es va mantenir en silenci durant anys i que no es va arribar a conèixer fins el 2015, quan varen sortir a la llum una sèrie de cartes apasionades entre Kahlo i Bartolí. La correspondència que rebia de la pintora mexicana, Josep Bartolí la va guardar com un tresor tota la vida, i anys més tard, es varen vendre en subhasta per 137.000 dòlars. 

Anys més tard, Bartolí marxaria a fer fortuna als Estats Units on treballaria d’escenògraf a Hollywood coneixent a actors de la talla de Lana Turner o Clark Gable. No va ser fins el 1977 que va tornar a Catalunya, tot i que es va mantenir resident a Nova York, on va morir el 3 de desembre de 1995. Abans però, va cedir 116 dibuixos a l’Ajuntament de Barcelona.


 

Ara, tota aquesta vida d’alts i baixos que va tenir Josep Bartolí veu la llum a Josep, on Sergi López posa la veu del protagonista i Sílvia Pérez Cruz hi posa la banda sonora així com la veu de dos personatges, un d'ells la mateixa Frida. Una historia d’una vida meravellosa que havia quedat guardada en el calaix de la Història i que podrem gaudir a la gran pantalla a partir del 4 de desembre. Una vida amb dibuixos, guerres, gana, viatges, patiment, amor i cinema. Una vida de pel·lícula. Viva la Vida i Viva la Frida. I visca en Josep.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada