divendres, 19 de febrer del 2016

Un o més cafès per Lisboa


El cafè és bàsic a Portugal. No cal portar molts dies a Lisboa per veure que aquesta beguda amarga forma part del dia a dia dels habitants de la capital portuguesa. Drets o asseguts, passen pels bars o pastisseries amb més o menys pressa i es prenen el cafè i segueixen la seva rutina. Se’n poden beure 10 en un dia em comenten al bar. Pel turista pot sorprendre, sobretot si es ve d’un país on no hi ha tanta tradició cafetera. En canvi, la cultura del cafè a Portugal és gairebé tant important com a Itàlia i, per tant, al ser tot un món té tot un vocabulari que he anat recopilant en els meus dies a Lisboa:

Bica

La opció més popular. A Lisboa no es demana un cafè sol, o el que els italians en dirien un espresso. La paraula BICA ressona milions de vegades cada dia a la capital portuguesa però el cert és que pocs saben d’on ve aquest nom. Amb el control de les colònies, arribaven a Lisboa centenars d’espècies que el vell continent no havia vist mai. Entre elles, el cafè. Un empresari de la capital va decidir muntar un comerç per vendre aquest producte i va decidir barrejar els grans amb aigua a mode de beguda. Una gran idea. I de fet, un impacte en el seu moment i un xoc pels paladars dels lisboetes, poc acostumats a aquests gustos tan amargs. S’hi havia de posar sucre. Així que a l’entrada del seu establiment, hi havia un cartell que posava:

Biba Isto Con Açucar

La nova beguda va començar a agradar als clients i els mateixos treballadors van passar a nombrar al cafè sol BICA, una expressió que es va anar popularitzant fins que va sortir del local original per “colonitzar” tota Lisboa. I fins avui.


Pingado

El que els italians anomenen un machiatto, o sigui un cafè amb un núvol de llet per rebaixar la intensitat del cafè. A Portugal això és un Pingado.

Galao

Un cafè amb llet. Tot i que nosaltres estem acostumats a beure’l amb tassa, a Lisboa el podràs veure amb got de vidre alt i una cullera allargada.

Meia de Leite

Seria un cafè amb llet però en tassa més petita. A mig camí entre la tassa de cafè sol i la tassa de cafè amb llet nostra.

Garoto

Seria el nostre tallat. O sigui, cafè servit en un got de vidre petit amb una mica de llet, tot i que avui en dia posem meitat i meitat. Si volem que ens serveixin el tallat tal i com l’entenem nosaltres he de demanar un “Garoto escurinho”.

Carioca

És un cafè més aigualit i en tassa gran, per tant seria el que nosaltres en diem un cafè americà.




Però tot cafè a Lisboa va acompanyat per pastissos. La capital de Portugal és també la capital dels dolços, i ho demostra el fet que hi ha una pastisseria gairebé a cada cantonada. Així que el cafè es beu però sempre s’acompanya amb algun pastís, normalment sol ser un Pastéis de nata. Tot i el seu nom, no porten nata. De fet, són petits pastissos de pasta de full amb crema al mig, fornejada. A cada cafeteria de Lisboa hi ha un pot amb canyella i sucre per aquells que volen “amanir” el pastís. En realitat aquests pastissos són els Pastéis de Belem, ja que van néixer en aquest popular barri de la capital portuguesa. Avui en dia, encara es conserva el lloc on van néixer i és parada obligada si es visita Lisboa. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada