dimecres, 8 d’abril del 2020

Una revolució en tota regla: compreses que canvien el món



Regla. Menstruació. Període. Menarquia. Tenim varies paraules per definir un fet natural i cíclic en el cos de les dones que durant molts anys ha estat avesada a supersticions, mites, desinformació i prejudicis però que avui en dia a occident, forma part del dia a dia de milions de dones. A la Índia no.

En un suburbi de Hapur, a 60 km de Nova Delhi, els nois ni tan sols saben què és, ho consideren una malaltia. Les dones no en volen parlar ni entre elles, ni molt menys amb els estrangers. Falta informació, desconeixen què és una compresa, no saben per què els hi apareix, els hi provoca dolors. Fins i tot, infeccions. La regla els hi canvia la vida per sempre, han de deixar estudis o feina, ja que ja estan preparades per ser mares i per tant, per casar-se, amb algú que ni tan sols coneixen. En definitiva, la regla és quelcom que viu en el dia a dia de les dones però que ningú vol sentir a parlar-ne. Fins que un bon dia arriba una màquina que canviarà la vida de les dones del poble.


Compreses que canvien el món

“Una revolució en tota regla” (en anglès: Period. End of Sentence) ens parla d’una iniciativa de The Pad Project (el projecte compresa), que fa arribar a un poble remot de la Índia, una màquina de compreses. 

El projecte té dos objectius. El primer, que les dones tinguin més accés a les compreses, i per tant, comencin a utilitzar-les i així evitar infeccions. El segon objectiu és que les mateixes dones aconsegueixin una feina en la cadena de producció de les pròpies compreses. S’hauran de fabricar milers d’unitats i repartir tasques pero en el fons, això implicarà que se sentin part d'un objectiu comú i també aportin uns ingressos a la familia. En alguns casos, inclús superior al dels homes. Així que deixaran de ser "només" dones

El més difícil però serà vendre-les. Moure's per les poblacions del voltant i intentar trencar aquest tabú instaurat en la societat patriarcal en la que viuen, on les dones se senten observades si al supermercat agafen un paquet de compreses i per tant son reacies a comprar-ne. La solució que trobaran serà fer trobades amb grups de dones, poble per poble.


30 minuts d'un documental que es pot veure a Netflix, dividits en dues parts clares, la del tabú i la de l’emancipació, que ens acosta en el que és el dia a dia d’un poble de la Índia i l’impacte que pot generar una simple màquina “low cost”. 

Interesant i molt humà, l’obra és un vertader crit feminista i una cura d’humilitat per la societat occidental, acostumada a queixar-se per qualsevol contratemps. En temps en que no podem sortir de casa durant unes setmanes, en molts punts del món no tenen accés al que nosaltres considerem bàsic. No han tingut la oportunitat d’accedir-hi, més ben dit. I sí, si les ajudem se’n poden sortir. Encara queden moltes revolucions en tota regla. I no, no cal tenir la regla cada mes per mirar aquest documental i reflexionar-hi.


Per què l'hauria de mirar? Perquè ens acostarà al dia a dia d'una gent que té una vida completament diferent a nosaltres i perquè va guanyar un Oscar al millor documental l'any passat. 

Quants capítols té? No és una sèrie. De fet, és un documental que només dura 30 minuts. 

T'agradarà si...: Si no tens gaire temps per estar davant d'una pantalla. I obviament, si ets fan de les petites històries, si t'indignen les desigualtats existents i tens un mínim de curiositat per com viuen les altres cultures del món. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada