dissabte, 26 de desembre del 2020

"A Sun" una gran pel·lícula al fons del calaix de Netflix

                


Netflix ens “obliga” a consumir el producte que té més sortida. De fet, és el peix que es mossega la cua. La plataforma ens ho posa al davant i nosaltres ens ho mirem. Si funciona, Netflix ho posarà a la cara d’altres usuaris que s’ho miraran i així es creen fenòmens com Gambito de Dama. Però al fons del calaix d’aquesta plataforma hi ha amagades perles que passen desapercebudes, com A Sun (traduida al castellà com "El sol que abrasa") que porta des del 24 de Gener a Netflix i com si res. Error, s’ha de veure. 

Candidata a la millor pel·lícula estrangera pels Oscar al seu país, A Sun parla de dos germans que son el dia i la nit. Mentre A-Hao és callat, guapo, estudiós i l’orgull de la família; A-Ho és el rebel que avergonyeix als seus pares, tant que no el consideren ni un fill. Aquest últim es posa en problemes per culpa d’una brutal agressió que el portarà a la presó a complir una llarga condemna. Allà acabarà d’enfonsar la família en la desgràcia i com no, a ell mateix. En definitiva, una condemna que anirà més allà de la presó. 

Cinquena obra del director taiwanès Chung Mong Hong, ha estat premiada en diversos festivals, com per exemple als Golden Horse guanyant en 6 categories com Millor Pel·lícula, Millor Director i Millor Actor. Llavors ja era una supernova en expansió. Més tard va destacar en als Asian Film Awards i al Festival de Cinema de Toronto el 2019. 

O sigui, no està a Netflix per casualitat, el problema és que se l’ha menjat el ritme voraginós de l’actualitat occidental. I per culpa d'això va quedar al fons del calaix. Barreja de violència i tendresa, A Sun et fa circular per grans diàlegs i escenes tràgiques i d’amor. Un mirall de totes aquelles famílies que conviuen sense dir-se el que pensen. On l’ambient es va contaminant. Tot i que en alguns moments lenta (des del punt de vista occidental) son dos hores de pel·lícula en que poques coses sobren per explicar com un error en un moment concret por marcar la resta de les nostres vides.



T'agradarà si t'agrada: Les pel·lícules o sèries que reflexionen sobre els desastres familiars o sobre com un acte pot condicionar tota la teva vida. També si ets dels que tens paciència i per tant, dels que aguantes una pel·lícula oriental. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada