dijous, 7 de gener del 2021

El Borsch: una sopa que pot fer esclatar una guerra



Les guerres van molt més enllà dels camps de batalla. La Guerra Freda en podria ser un bon exemple. Identifiquem els conflictes amb armament, morts, bombardejos i camps de concentració però les guerres es plantegen en molts altres taulers. Un d’ells pot ser la cuina. 

I és que un expert culinari està a punt d’encendre un conflicte que ja fa temps que dura, el d’Ucraïna i Russia. Tot gira al voltant de la sopa Borsch i de Evgueni Klopotenko, expert culinari i autor del projecte Cult Food. Klopotenko es va adonar del tractament que patia la sopa Borsch. Segons ell, a l’estranger es considerava una sopa rusa, i a més, a Ucraïna mai s’havia lluitat per defensar la propietat de l’el·laboració d’aquesta sopa popular als països eslaus. Així que ara en busca el reconeixement internacional. 

Klopotenko, l’Indiana Jones culinari ucrainès 

Klopotenko i el seu equip es va posar a treballar durant un any en busca de l’origen d’aquesta sopa, en el que es podria definir com una expedició culinària per tota Ucraïna en busca de fets i proves que defineixin i demostrin l’origen ucraïnès del Borsch. 

Segons el propi “Indiana Jones” culinari, la primera vegada que es va mencionar el Borsch va ser el 1584 en unes memòries d’un viatger alemany on va deixar per escrit que havia provat aquest plat a la localitat de Borchagovka. A més, la primera recepta data de 1718 i també es va registrar en territori ucraïnès, a Jarkov concretament, que llavors, evidentment, formava part de l’Imperi Rus. 

Però de què està feta la sopa Borsch? 

Per cuinar aquesta sopa de la discòrdia fan falta forces ingredients. Remolatxa, col, carn, pastanaga, patata, tomàquet, ceba, sal, pebre i unes fulles de llorer. Aquests serien els ingredients bàsics, llavors ja cada cuiner l’hi afegeix el que creu oportú. Però el que la fa singular és la smetana, una crema agredolça sense la qual el borsch no seria borsch. 

El Borsch, sopa de pobres, de zars i astronautes 

Amb tots aquests ingredients, és clar que el Borsch originalment va ser una sopa feta i menjada pel poble ras. Bàsicament, pagesos. El seu consum es va estendre tant, i va ser tant popular, que finalment va arribar a la cort russa, sent el plat preferit d’Alexandre II i Catalina II. I més tard, també plat preferit de Yuri Gagarin, el primer humà a viatjar a l'espai exterior. Avui en dia, envasada en tubs, els astronautes russos de l’estació espacial internacional, la devoren tot pensant en posar els peus a casa seva. 

La cuina i les nacions no tenen fronteres

El cert però és que el Borsch no només es menja a Ucraïna o a Russia sinó també a gairebé bona part dels països de l’antic Imperi Rus i la Unió Soviètica. La diferencia rau en l’ús d’alguns ingredients segons la zona on es faci. En definitiva, és un plat del poble eslau, un poble repartit en diversos països. El que ve a demostrar que les nacions en definitiva estan marcades per fronteres que marquen uns estats falsos que avui hi son i demà ja no. A alguns els hi costa molt d’entendre. 

Ara, l’origen de la creació és reclamada pels ucraïnesos i serà decisió de la Unesco decidir si aquesta sopa és originaria d’Ucraïna o és un plat eslau i per tant, difícil de definir un sol origen. El cas és que si en aquesta “guerra” culinària Ucraïna guanya el reconeixement internacional d’aquesta sopa, Rússia no es quedarà de braços plegats i pot començar una altra guerra, freda no. Evidentment, aquesta guerra, com la sopa, se servirà calenta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada