dimarts, 16 de març del 2021

El secret darrera el Bluetooth



Veiem logos cada dia. Els veiem en anuncis als carrers, en les xarxes socials, en el nostre telèfon o navegant per internet. Son senzills i de seguida els associem a una marca que ens dona un servei. I això és molt important. Tots tenim al cap el logo de Nike, Apple o Volkswagen. Infinitat de símbols que representen grans empreses que envaeixen les nostres vides i que tenen un significat darrera. Un dels que m’ha cridat l’atenció és el de Bluetooth. Ja fa dos dècades que està en els nostres aparells i no deixem de veure-hi una B en forma de mosquit. Però no. El logo de Bluetooth, i també el nom, prové dels Vikings. 


Un rei viking per crear Bluetooth

Corrien els últims anys dels 90 quan Sven Mattisson i Jim Kardach en un sistema inal·làmbric per unir dos ordinadors. La seva idea era que es poguessin compartir arxius sense necessitat d'utilitzar disquets o CD's. Però calia trobar-li un bon nom a l'invent. Un nom que enganxés. “Catchy” se’n diu ara en anglès. Com moltes coses a la vida,  sortiria d’una conversa amb una cervesa a la mà. En aquest cas, parlaven dels Vikings. I un dels personatges que va centrar la conversa va ser un dels seus reis, Harald “Bluetooth” Gormsson. Sí, aquest rei, diu la llegenda, tenia una dent morada i d’aquí el seu sobrenom. 


La importància d'un bon logo

Harald és reconegut per unir els dos pobles víkings, Dinamarca i Noruega, fet que va agradar a Mattisson i Kardach. El seu invent, uniria un ordinador amb un altre, i en el futur amb diferents dispositius, fins a dia d’avui que el Bluetooth uneix diversos aparells. L’idea d’unió com a concepte i nom. Harald i la seva dent posarien nom a la seva invenció. Però la història no acaba aquí. Calia un bon logo. 

Si el nom sorgia de la mitologia nòrdica, per què no també el logo? Dit i fet. El símbol del Bluetooth no és un mosquit sinó que conté dues lletres una sobre l’altra. Son dues lletres nòrdiques. La H i la B que vindrien a ser les sigles de Harald Bluetooth. La pròxima vegada que connectis els teus airpods o el teu ratolí a l’ordinador, pensaràs en un rei víking. Harald Bluetooth que va unir el poble viking i, en certa manera i sense saber-ho, va ajudar a fer-nos la vida més fàcil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada